Control en Vertrouwen, gaat dat samen?

Je bent 100% in control, maar ben je dan ook succesvol?

Het klinkt best stoer om te kunnen zeggen dat je organisatie helemaal in control is. Als dat al zou kunnen…..Bankiers, klanten, leveranciers, aandeelhouders horen het graag. Het geeft een stuk zekerheid, het veronderstelt dat je zorgvuldig met de middelen omspringt, en er geen geld weglekt.

Succesvol zijn is niet hetzelfde als in control zijn. Afhankelijk van de markt waarin je werkt betekent succes dat je het goed doet in de markt, je klanten of burgers tevreden zijn, enzovoorts. Succesvol zijn kan alleen als je innoveert en onderneemt. Ook in de publieke sector.

Ondernemen, innovatie en creativiteit gaan hand in hand. Maar creativiteit aan de ene kant en allerlei voorschriften, protocollen en beperkende beheersmaatregelen aan de andere kant zijn geen vrienden van elkaar.
Die creativiteit bereik je juist door “out of the box” te denken, in een omgeving waarin je je thuis voelt, zelfvertrouwen hebt, vertrouwd wordt, en je juist niet wordt belemmerd door allerlei regels. Je kunt het dus ook omdraaien: als er in je organisatie niet geïnnoveerd en ondernomen wordt ben je niet in control!

Een dilemma dus, hoe zit het dan met die control, hoe voorkom je dat die belemmerend werkt?

Het antwoord is eenvoudig. Zorg ervoor dat iedereen weet wat de basishygiëne van je organisatie is, en zorg ervoor dat je met elkaar je basishygiëne op orde hebt. Dat zijn zaken waar geen discussie over kan zijn. Denk aan een up-to-date administratie en verslaglegging, vastlegging van verplichtingen, tijdige facturering, een goede betalingsorganisatie, debiteurenbewaking etc.
Als je dat voor elkaar hebt ben je een heel eind. Vervolgens kun je met elkaar een aantal principes afspreken waarin je met elkaar samenwerkt. Dat gaat ook over het samenwerken zelf, blijf in verbinding met elkaar!

Het is makkelijk gezegd allemaal, er is geen kookboek voor een succesvolle organisatie. Voor mij staat vast dat vertrouwen, verbinding en de dialoog essentiële onderdelen van zowel succesvol en in control zijn. In mijn blogs ga ik dit verder toelichten, en hoop op veel reacties!

0 Reacties

Laat een bericht achter

Back to Top