De wereld volgens Limburgse Jos

Volgens Jos van Reij heeft het OM “de ballen verstand” van de gang van zaken bij politieke benoemingen. De confrontatie met zijn afgetapte telefoongesprek waarin Jos de partijgenoot en kandidaat burgemeester de vertrouwelijke informatie doorspeelt is, was voor Jos geen reden om het boetekleed aan te trekken. Want ……“iedereen doet het, klankborden”. Volgens Jos is de Gemeentewet dan ook verouderd, niet aangepast aan de realiteit. En dan treft hem nu deze rechtszaak….Jos heeft nu zelfs het vertrouwen in de Rechtsstaat verloren. Van wie hebben we dat onlangs nog meer gehoord? Volgens Jos moeten wij als burgers vooral oog hebben voor wat dit allemaal aanricht in zijn gezin.

Wat we hier zien is het zoveelste geval van iemand die een eigen wereldbeeld heeft gecreëerd. Daarbij is Jos zo ver van de echte wereld afgedwaald dat hij van mening is dat vrijwel de hele boze buitenwereld uit spookrijders bestaat. Een omgeving die geen waardering heeft voor wat Jos in Roermond allemaal tot stand heeft gebracht.
Het gekke (en wat mij betreft ook het trieste) is dat “het volk” een zwak lijkt te hebben voor dit soort lieden. Ik heb het meegemaakt hoe op Curaçao in 2003 de wegens corruptie veroordeelde Anthony Godett vrij kwam uit de gevangenis en toen met een sliert van 3 kilometer toeterende auto’s als een held werd vergezeld naar de vrije wereld. Jos is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Denk aan “Masarati-man” Hubert Möllenkamp, Sepp Blatter, Rijkman Groenink, en wat te denken van Berlusconi? Het trieste voor de mensen in hun omgeving is dat het vaak paternalistische leiderschap je van deze types afhankelijk maakt. Je wilt erbij horen, je bent economisch van hen afhankelijk. En ook al weet je dat het eigenlijk niet door de beugel kan, om daar je baan en je status voor op het spel te zetten? Het is maar weinigen gegeven om deze heren (de eerste vrouw moet ik nog tegenkomen) aan te spreken op hun gedrag of een klok te laten luiden. Ik mag hopen dat de rechterlijke macht haar werk goed doet en Jos er niet vanaf laat komen met een taakstraf of een voorwaardelijke straf.

0 Reacties

Laat een bericht achter

Back to Top