I’m still the president!

“I’m still the president” riep FIFA voorman Sepp Blatter vandaag nadat hij vandaag te horen kreeg 8 jaar geschorst te zijn. Wat is het toch aandoenlijk dat mensen zo openlijk er blijk van geven om “de macht” te hebben.

En hoe bestaat het dat je zo ongelofelijk aan het pluche vastgekleefd kunt zitten.
Wat lijkt het geval te zijn: Hoewel er niets op papier schijnt te staan is het toch ongelofelijk dat ome Sepp zijn neefje Michel in 2011 twee miljoen Zwitserse francs toeschuift voor “achterstallig salaris”. Dit bovenop de 300.000 Zwitsers francs die hij al jaarlijks ontving, over de periode 1998 – 2002. En laat het moment van betaling nou samenvallen met de herverkiezing van oom Sepp als FIFA-voorzitter, waarbij neefje Michel Platini te kennen gaf om af te zien van zijn kandidatuur voor dat voorzitterschap.
Het schijnt zo te zijn dat de Zwitserse wet bepaalt dat er na 5 jaar geen sprake meer kan zijn van achterstallig salaris, en dat de nabetaling alleen daarom al onrechtmatig is.

Maar het is toch te triest voor woorden dat in een organisatie die het boegbeeld moet vormen voor de allergrootste sport, en waar de straatkinderen in Afrika geen geld hebben om een bal te kopen, twee van die bobo’s schaamteloos kunnen afspreken om – zonder iets op papier te zetten – elkaar dergelijke bedragen toe te spelen.
En waar haalt Sepp Blatter dan het lef vandaan om zichzelf met Nelson Mandela te identificeren? “Mr Mandela was talking about humanity. Humanity needs no other significance than to respect each other and I say that to celebrate humanity through football was created by this great humanist.”
Dan moet je toch wel een heel bijzondere kijk op de wereld hebben. Maar ja, daarvoor hoef je niet ver van huis te gaan, zie onze eigen Hubert Möllenkamp die zich verrijkte ten koste van de huurders van sociale huurwoningen.
Dat er een voedingsbodem is ontstaan waarin dit kon gebeuren is niet verwonderlijk als je je realiseert dat de FIFA 209 leden telt waarbij de stemmen van de Cook Islands, Samoa, Botswana even zwaar tellen als bijvoorbeeld die van Engeland. En waarbij bestuurders kunnen strooien met geld om hun herverkiezing veilig te stellen. De FIFA is daarmee dus een afspiegeling is van “de wereldethiek” die wordt bepaald door een groot aantal bananenrepublieken. Om dat de veranderen moeten de leden zelf met een driekwart meerderheid de statuten wijzigen. Zie je dat ooit gebeuren?
De oplossing, tja……. Je hoort veel over “verandering van binnenuit”. Dat gaat te lang duren. Ik voorspel dat onder druk van de westerse publieke opinie de sponsors er hun handen verder vanaf zullen trekken. Een kwestie van geld dus. En dat maakt de weg vrij voor het opdoeken van deze feodale organisatie en een nieuwe start te maken met een nieuwe organisatie met eigentijdse governance-structuur. Want je kunt als FIFA dan een Code of Ethics hebben, het blijft mensenwerk, en sommige mensen (bijna altijd mannen) kunnen de verleiding van macht en geld niet weerstaan, raken er verslaafd aan, en creëren een heel eigen wereldbeeld.

0 Reacties

Laat een bericht achter

Back to Top